Veauthier Architekten

Image of  Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics Image of  Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics Image of  Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics Image of  Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics Image of  Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics

Guesthouse at the Leibniz Center for Informatics

In 2011 the Baroque, listed Castle Dagstuhl complex, now the headquarters of the Leibniz Center for Informatics, was extended with the construction of this new guesthouse. The design challenge involved developing an architecturally appealing, harmonious relationship between the new and the historic structure, the latter having been repeatedly extended in the post-war period.

The timber-panelled façade of the guesthouse seems to rest like an elegant square on the enclosing wall at the end of the castle gardens, while, with its wide cantilevered terrace, also rising above its context. With this open, yet nonetheless protected area, the house creates new connections between the castle grounds and the surrounding meadows.

Location
Schloss Dagstuhl, 66687 Wadern
Client
Leibniz-Zentrum für Informatik GmbH
Architects
Veauthier Meyer Architekten
Services
Objektplanung/Freianlagen LP 1–8
Completion
2011
 
Bauherrenpreis der Architektenkammer des Saarlandes 2014