Veauthier Architekten

Image of  Campus Center Image of  Campus Center Image of  Campus Center Image of  Campus Center Image of  Campus Center Image of  Campus Center Image of  Campus Center

Campus Center

The design for the new Campus Centre at the University of Saarland was developed on the basis of the urban planning framework that was planned in cooperation between Veauthier Architects and the Machleidt Office of Urbanism, Berlin. The building serves functionally and spatially as a new focal point for the campus. It combines several central advisory and service facilities as well as student spaces; on the ground floor there is a range of shops and commercial units.

The central campus square, a former parade ground, is framed by the new, 90 metre long, two-storey building, making its original, strict orthogonality visible once again.

The cantilevered canopy of the Campus Centre expresses a welcoming and protective gesture. The illuminated roof is clad with translucent polycarbonate panels both above and below. During the day natural light enters through the roof, while at night the building is transformed into an architecture of light.

The actively offset, vertical façade elements give the new building a musical character. The  façade is arranged with a regular-irregular rhythm, which can be read as a form of musical notation. This enlivens and simultaneously balances the façade.

Location
Campus A4.4, 66123 Saarbrücken
Client
Saarland University
Services
HOAI phases LP 1–8
Completion
2008-2010
Size
2.220 m2 gross floor area
Photos
Christoph Rokitta